“Gęsina na św.Marcina” 2019
“Gęsina na św.Marcina” 2019
Jak co roku, w En Cuisine Chez Paweł Bęś, braliśmy udział w akcji “Gęsina na św.Marcina”. To już XI edycja, podczas której
odsłaniane są kolejne oblicza zdrowej i pożywnej gęsi.
Kiedyś prawie cała Polska w okresie jesienno-zimowym zajadała się daniami z gęsi. Na stołach pojawiały się one już w XVII wieku. W staropolskiej kuchni gęś była obowiązkową pozycją w menu, w każdej postaci. Od smalcu czy pasztetu po te pieczone z różnymi dodatkami.
Mięso gęsi jest ciemne, bardzo delikatne w smaku, po upieczeniu pięknie pachnie. Dobrze wiedzieć, że gęsina jest jednym ze zdrowszych mięs. Zawiera dużo cennego białka oraz bogaty zestaw witamin i związków mineralnych. Choć mięso nie należy do chudych, ma jednak dość korzystny skład tłuszczów. Jest więc dużo zdrowsze niż wieprzowina. Hodowla gęsi trwa minimum 16 tygodni i jest ekologiczna. Gąski od wiosny do jesieni wypasają się na świeżym powietrzu, ptaki karmi się często owsem, stąd nasze gęsi są nazywane „owsianymi”. Póki co (i oby jak najdłużej) nie da się gęsi hodować przemysłowo, tak jak kurczaków czy indyków.
Nie wszyscy też wiedzą, że w hodowli gęsi jesteśmy potęgą. Jednak nie doceniamy walorów tego mięsa i nasza gęsina trafia przede wszystkim na stoły zachodniej Europy, szczególnie w Niemczech i Francji, gdzie rocznie eksportujemy 20 tys. ton. Nasi zachodni sąsiedzi przepadają za gęsiną, a tę polską niezwykle cenią ze względu na walory smakowe.
Co roku, pomysłowość i kreatywność naszego szefa kuchni, Pawła Bęsia, przekracza wszelkie granice. Podczas tej edycji, 11 listopada, mogli Państwo spróbować:
PRZYSTAWKA: Galantyna z gęsi z foie gras z żelką żurawinową, żwirkiem majerankowym oraz tiulem z brioszki i marynowaną pigwą
ZUPA: Rosół z gęsi z kluseczkami francuskimi
DANIE GŁÓWNE: Gęś z gnocchi, pieczonym topinamburem i burakiem
DESER
Dziękujemy serdecznie za kolejną edycję Gęsiny zakończoną sukcesem! Frekwencja w tym roku przekroczyła nasze oczekiwania. Mamy nadzieję, że jeszcze wiele razu uda nam się to powtórzyć. Do zobaczenia za rok!